in2@in2.hr

Single Blog Title

This is a single blog caption
3 svi 2017

Održana radionica o Arduino platformi IN2 tvrtke

/
Comments0
/

U srijedu, 3. svibnja 2017. godine tvrtka IN2 sa troje svojih stručnjaka održala je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku radionicu o Arduino platformi. Na samom početku, ugovor o donaciji opreme FERIT-u potpisali su predsjednik uprave IN2 gospodin Ante Mandić i dekan FERIT-a prof.dr.sc. Drago Žagar, nakon čega je prema planiranom rasporedu krenula radionica, a na kojoj je obrađeno pet lekcija vezanih za glavne teme i metodiku razvoja na Arduino platformi.

Cilj radionice je bio upoznati nastavnike s navedenom opremom, kako bi nakon iste mogli organizirati svoje radionice za studente te iskoristiti pojedine elemente Arduino platforme za svoje kolegije. Pritom je među nastavnicima bilo i onih koji se takvim tehnologijama služe na svojim predmetima, (npr. predmet Digitalna elektronika, Arhitektura računalnih sustava, i sl.), tako im je ova radionica poslužila da dođu u kontakt s doniranom opremom kako bi dodatno obogatili laboratorijske vježbe svojih predmeta, ali je bilo i nastavnika koji Arduino tehnologiju planiraju uključiti u dio nastave, na predmetima kao što su npr. Industrijska mjerenja, Računalni sustavi stvarnog vremena i sl. Važan dio donacije je i „Arduino priručnik za početnike“ kojeg su pripremili djelatnici tvrtke IN2 i koji kroz 16 lekcija opisuje rad komponenata u Arduino kompletu, dok se njihova moguća proširena upotreba upoznaje preko dodatnih zadataka u priručniku.

Ubuduće, donirana oprema planira se koristiti u redovitoj nastavi, ali i na radionicama koje će Fakultet organizirati za sve one studente koji su zainteresirani za Arduino tehnologiju, a ne susreću se s njom u većoj mjeri tijekom redovite nastave. Također oprema će se, odnosno cijela radionica pa i popratni priručnik ponuditi učenicima srednjih i osnovnih škola kao dio FERIT-ovog LABUS-a (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola: http://labus.ferit.hr/). Aktivnosti koje nudi Labus, a trenutačno ih je preko 60, u zadnjih sedam mjeseci odradilo je oko 700 učenika srednjih i osnovnih škola, te će ih i „IN2 Arduino radionica za početnike“ ponuđena za njih s posebno prilagođenom razinom složenosti sigurno još više zainteresirati za praktičnu primjenu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.